Recepty pro batolata, které si samy připraví

Jak už jsem tu párkrát zmiňovala, syn miluje vaření a je na sebe neskutečně hrdý, když si může sám připravit něco k jídlu nebo pití. Ale co je dostatečně jednoduché a nemůže se při přípravě zranit? Pokud vaše dítě také touží být samostatné a přiložit pomocnou ruku k dílu při přípavě jídla, můžete se inspirovat seznamem, co dělá ten náš malý šéfkuchař.

  1. Připravit čaj. Záměrně píšu připravit a ne uvařit. Koupila jsem Cold Brew čaje, které se vylouhují i ve studené vodě. Syn ví, kde má svůj hrneček. Umí otevřít sáček a pytlík s čajem dát do hrnečku. Vše pak zalije vodou z předem připraveného džbánku. Čaj nechá chvíli louhovat a pak pytlík odnese vyhodit do koše.
  2. Připravit kakao. Aby se synovi kakao dobře dávalo do hrnečku, část jsem ho přesypala z krabičky do malé průhledné dózy. Z ní si kakao přendavá lžičkou do hrnečku. Pak nalije mléko opět ze džbánku (což mi umožňuje přesně mu odměřit, kolik si do hrnku může nalít) a vše zamíchá lžičkou. 
  3. Nasypat cereálie do jogurtu (který jsem předtím dala do dostatečně velké misky) a zamíchat.
  4. Krájet měkké ovoce pomocí uhlazovačky krému, o které jsem už psala v dřívějším článku o čase společně stráveném v kuchyni.
  5. Dát si na chleba plátky sýru nebo salámu.
  6. Namazat si na chleba měkký sýr nebo hummus.

Z našeho pohledu to jsou banality, které zvládneme se zavřenýma očima. Ale pro děti, které se nedávno sotva naučily spolehlivě chodit, to jsou velké věci. A co všechno za dovednosti si přitom osvojí! Trpělivost, když čekají, až si jídlo budou moct sníst u stolu. Samostatnost. Jemnou motoriku.

Bude jim to trvat déle než vám? Rozhodně. A nadělají přitom v kuchyni nepořádek? Nejspíš také. Ale berte to jako investici do budoucna. Třeba vás díky tomu za pár překvapí tím, že budou o víkendech chystat snídani pro celou rodinu. Nebo si samy a rády budou dělat svačiny do školy.

Necháváte děti chystat si svoje jídlo? A pokud ano, jaké “recepty” se vám osvědčily?

2 Comments

  1. […] a každý si něco četl. Nebo ještě lépe – já bych si uvařila kávu, pro syna bych připravila kakao, rozvalili bychom se na gauči a každý se ponořil do své […]

    Odpovědět
  2. […] Připravit si čaj a kakao […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top