Montessori stravovací koutek: Jak jsem ho zařizovala?

Dokud syn nechodil, Montessori stravovací koutek nebyl třeba, protože všechna jídla dostával ve vysoké židličce. Přišlo mi, že mít malý stolek a židle pro lezce, nechodiče nemá moc smysl. Když na dovolené přešel z prvních nesmělých krůčků k nadšenému cupitání, věděla jsem, že nadešel můj čas, a po návratu se hned pustila do zařizování.

montessori stravovací koutek

Měla jsem několik podmínek, které náš Montessori stravovací koutek musí splňovat:

  1. Chtěla jsem, aby vybavení bylo levné. Nebyla jsem si vůbec jistá, jestli se to u syna setká s úspěchem, a proto se mi nechtělo moc investovat.
  2. Vše muselo být variabilní, aby to mohlo se synem “růst”. Tím myslím, abychom mohli přidávat různé činnosti podle toho, jak je bude schopen zvládat. 
  3. Nábytek musel ladit k interiéru naší domácnosti. Rozhodně jsem nechtěla vysloveně dětský, křiklavě barevný nábytek. Ideál bylo něco dřevěného a bílého.

Jako vždy IKEA měla řešení pro všechny mé požadavky. Koupila jsem následující věci:

  • Dětský stůl LATT (699,-) – super cena, jen pozor – dřevo je nelakované a tudíž se velice snadno umaže. Náš stůl a židle jsme proto natírali bílou barvou a zabralo to skoro celé odpoledne.
  • Přihrádky na dokumenty PLEJA (249,-) – u toho výrobku se nejvíc projevilo moje tlačení na cenu. Chtěla jsem jen něco hodně malého, na co synovi dám mísku a bryndák. Až bude o trochu starší, určitě to vyměním na nějaké poličky nebo skříňku. 
  • Misky a talíře OFTAST (8×15 = 120,-) – úplně to nejlevnější, aby až tak neadilo, když syn při učení nádobí rozbije, což se mu hned v prvním týdnu povedlo dvakrát. 
  • Ručník FRAJEN (3×29 = 87,-) – na utirání rukou a pusy, rozlité vody a drobků ze stolu.
montessori stravovací koutek

V Tescu jsem pak ještě dokoupila smeták s lopatkou za 13,-Kč a v Albertu dvě plastové skleničky za 15,-Kč, protože jsem neměla nervy mít na stolku pořád k dispozici skleničku ze skla. Celkem mě tedy Montessori stravovací koutek vyšel na 1198,-Kč. Levněji než vysoká židle, kterou jsem kupovala předtím.

Syn si čas strávený u stolku užívá. Je krásné sledovat, jak je důležitý a soustředěný. Obzvlášť nadšený je, když si jídlo nejdřív sám připraví a pak si ho odnese na stůl.

Máte také doma speciální koutek pro vaše malé strávníky? Líbí se jim? Dejte vědět do komentářů.  

1 Comment

  1. […] máme dovařeno, syn si jídlo přenese do svého Montessori stravovacího koutku. Všimla jsem si, že když se podílí na přípravě, jídlo pak jí s mnohem ětší chutí. […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top