Montessori aktivity v 17 měsících

V tomto článku zmíním Montessori aktivity a hračky, které jsou u nás doma oblíbené v 17 měsících. Nejedná se o činnosti z praktického života. O nich připravuji samostatný článek. Ráda bych zmínila různé průzkumnické aktivity, které syna dokáží na dlouho zabavit.

Od té doby, co začal chodit, nepřestávám být každý den v údivu, co za nové a stále komplikovanější věci zvládne. Bohužel jsem si nezapisovala předcházející měsíce, ale někde se začít musí. Takže pojďme na to.

montessori aktivity

Co nejvíc venku

Dokud je venku hezké počasí, snažíme se být co nejvíc někde v přírodě. Lesy, parky, botanické zahrady, dětská hřiště. Není třeba vymýšlet nic komplikovaného. Děti jsou v tomhle věku fascinovány prostě jen tím, že interagují se světem. 

Syn momentálně miluje přenášení kamínků, chození s klacky, přesýpání písku z jedné bábovky do druhé. Velkým hitem je také sundavání kolíků ze šňůry a zfoukávání pampelišek. Domů chodíme většinou jen na jídlo nebo proto, že to tam přestane bavit mě.

Pobyt venku má navíc tu nespornou výhodu, že dětem posiluje imunitu. A v rámci Montessori přístupu k výchově podle mě nemůžete dělat nic lepšího, protože se dítě setkává s přirozenými materiály a funkčním, reagujícím světem.

montessori aktivity

Doma jen omezené množství hraček

V synově hracím koutku se vždy snažím mít jen omezené množství hraček, které prohazuji, když o ně ztratí zájem. Montessori tvrdí, že když má dítě menší množství hraček, dokáže si s nimi hrát víc kreativně. Synovi proto nechávám přístupných osm až deset hraček

Stálicemi jsou autíčka. Synovo první slovo nebylo máma ani táta, ale brm brm. Dále miluje modely zvířátek, zatloukávačku a různé skládačky. Neustále pro něj mám připraveno několik knížek, ve kterých si rád listuje. Rád vyhazuje míčky z bedýnky a sleduje, kam se dokutálí. A pomalu začíná pokukovat po dřevěných kostkách. Zatím je jen přendavá z jednoho pytle do druhého. 

montessori aktivity

Kromě hraček je stále velkým lákadlem průzkum bytu a vytahování věcí ze šuplíků. 

Jaké hračky jsou oblíbené u vás? A taky si vaše děti tak užívají pobyt venku?

1 Comment

  1. […] zvládli bez co nejmenších zádrhelů, připravila jsem na tento týden seznam aktivit (ať už Montessori aktivit nebo ne), které se nechají dělat i v době, kdy jsou všechny podniky zavřené, a počasí se […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top