Adventní čas v naší Montessori domácnosti

Montessori Vánoce

Vánoce už pomalu klepou na dveře, a proto jsem si říkala, že bych se s vámi podělila o to, jak trávíme adentní čas v naší domácnosti.

Pokud byste se chtěli držet striktně Montessori pedagogiky, znamenalo by to, že byste děti nenechali věřit na Ježíška. V naší rodině jsme se domluvili, že tradici, že Ježíšek nosí dárky, zachováme. Jednak z toho důvodu, že se mi líbí celé to vánoční kouzlo, které si z dětství pamatuji. A druhak proto, že syn nechodí do Montessori školky, ale do klasické, kde většina dětí na Ježíška bude věřit. Nechtěla jsem, aby se cítil nějak vyloučený z kolektivu kvůli tomu, že jsem se rozhodla pro netradiční přístup.

Pojďte se podívat, jak se připravujeme na Montessori Vánoce v naší domácnosti.

Jakým předvánočním aktivitám se věnujeme?

  1. Máme adventní věnec, na němž každou neděli zapalujeme svíčku.
  2. Syn psal (tedy zatím spíš diktoval) dopis Ježíškovi a pak jsme spolu po domě hledali místo, kam dopis schovat, aby ho Ježíšek našel.
  3. Posíláme vánoční pohledy příbuzným a to využívám k tomu, abychom se spolu bavili o tom, proč bychom měli být na lidi laskaví a starat se o ty, které máme rádi.
  4. Chystáme se upéct alespoň jeden druh vánočního cukroví. Zatím jsem se nerozhodla přesně, o jaký druh půjde, ale hledám něco, co by syn zvládl z velké části dělat sám. Takže perníčky letos nejspíš oželím.
  5. Syn každý den rozbaluje nečokoládový kalendář (viz dále).
  6. Mikuláše domů nezveme. Chodí ve školce, ale i tak pro něj mám na večer připravené malé překvapení (opět viz dále v textu).

Kromě toho jsem na lovu nějaké zajímavé knížky, která by vyprávěla o tom, proč se Vánoce slaví, a jak se slaví v jiných koutech planety. Pokud byste o nějaké věděli, budu moc ráda, když mi napíšete do komentářů.

Adventní kalendář

Už loni jsem na Fleru koupila adventní kalendář tvořený látkovými pytlíčky. Každý večer do pytlíčku na nadcházející den schovávám nějakou drobnost. Snažím se vyhýbat klasických čokoládovým kalendářům, protože mi přijde, že před Vánoci děti mají sladkého víc než dost i bez kalendáře. Navíc ve většině kalendářů není příliš kvalitní čokoláda. Místo toho jsem na letošek do kalendáře připravila:

  • malá autíčka, protože auta jsou už dlouho synovy nejoblíbenější hračky,
  • samolepky,
  • smývatelná tetování,
  • sušené ovoce.

Moc se mi líbí nápad připravit do kalendáře na každý den nějakou společnou aktivitu nebo zážitek. Ale bohužel jsem letos neměla čas nic podobného vymýšlet. Musím si to zapamatovat na příští rok. Myslím, že syn si to pak i víc užije, protože už mu bude čtyři a půl roku.

Co máme místo Mikuláše

Dlouho jsem přemýšlela, jestli zvát domů Mikuláše, když už chodí ve školce. Předchozí roky jsme tuto tradici vůbec nedrželi, ale zase vzhledem k tomu, že chodí do školky a děti se o Mikuláši budou bavit, chtěli jsme, aby měl také co vyprávět.

O víkendu mě inspiroval kamarád, který mi popsal, že v nestřežné chvilce schová balíček se sladkostmi za okno a zapálí vedle něj svíčku. A pak děti nechá, aby si toho samy všimly. Abych se vyhla dalšímu sladkému, nakoupila jsem v obchodě se zdravou výživou sušené ovoce, ovocné tyčinky a sušenky a večer synovi nachystám stejné překvapení za oknem. Na Instagramu vás budu informovat, jaký to mělo úspěch.

Příprava vánoční výzdoby

Podobně jako loni bych ráda připravila přírodní ozdoby na stromeček. Stromeček stále zdobíme plastovými ozdobami, které jsem kdysi dávno koupila ve výprodeji v Tescu, a nemá to to pravé kouzlo. Ráda bych se synem zašla do lesa nasbírat šišky, ke kterým přilepíme poutka a navěsíme je na stromeček.

Dále plánuji poskládat nějaké papírové ozdoby. Ještě jsem se nerozhodla které. Nádherných návrhů je plný Pinterest a nějak se mi nedaří vybrat, co se mi líbí nejvíc. Už loni jsme sušili pomerančové plátky. Na stromečku to vypadalo krásně, takže letos se k tomu vrátíme.

Vždycky mám nereálné představy ohledně toho, co všechno chci stihnout. Takže letos se budu držet víc při zemi, abych se pak zbytečně nestresovala.

Jaké vánoční zvyky v adventním čase dodržujete vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top