Příprava na Montessori Vánoce – 1. část

Je tu prvního prosince a to oficiálně znamená zahájení příprav na naše Montessori Vánoce. Alespoň tedy v naší Montessori domácnosti. V tomto článku bych se proto ráda bavila o tom, jak jsme se Vánoce rozhodli slavit a co už máme nachystáno.

Letos to budou již synovy třetí Vánoce a mám pocit, že tenhle rok (je mu 2,5) je poprvé skutečně prožívá.

Striktně Montessori Vánoce, nebo přijde Ježíšek?

Pokud bychom chtěli být striktní ohledně dodržování všech Montessori principů, neslavili bychom Vánoce, protože to, že Ježíšek by měl nosit dětem dárky, je vymyšlené. A naší snahou jakožto rodičů by mělo být, abychom dětem nelhali. Z dlouhodobého hlediska to podle Montessori způsobuje to, že děti ztrácí důvěru ve své rodiče.

A ač s tímto argumentem souhlasím a věřím v to, že dětem by se co nejvíc věcí mělo říkat popravdě a narovinu, nemyslím si, že víra v Ježíška by tuto důvěru mohla narušit. Mnohem horší je podle mě třeba lhaní o tom, že něco nejde z nějakého vymyšleného důvodu (,,Nesmíš jíst čokoládu, aby ti nevypadaly zuby.” a: ,,Když neusneš do deseti minut, odejdou ti hračky.) nebo nedodržení slova. (Například tak, že řeknete dítěti, že mu něco dáte, až si třeba vyčistí zuby. Ono na to zapomene a vy už mu to nepřipomenete.)

Sama ráda vzpomínám na to, jak kouzelné a pohádkové vánoce byly. A proto bych to samé chtěla dopřát i svému synovi. Když jsem se dozvěděla, že Ježíšek neexistuje, byla jsem už ve věku, kdy mě to nijak psychicky nezničilo. A vůbec mě nenapadlo, že bych z toho měla nějak vinit rodiče. Naopak jsem se začala těšit, že budu ostatním taky moct nakupovat dárky.

Advent a adventní kalendář

Montessori Vánoce

Aby syn mohl odpočítávat dny, kdy konečně přijdou ty naše Montessori Vánoce, na Fleru jsem mu koupila adventní kalendář a naplnila ho různými drobnostmi:

  • oblíbenými ovocnými tyčinkami,
  • měkkými bonbony,
  • samolepkami,
  • dětským tetováním,
  • lepícími zvířátky do vody.

Kromě toho můžou být super i malá autíčka nebo panenky, zvířátka, bublifuk, balonky, bomby do koupele, malé knížky nebo razítka. Na poslední den, dvacátého čtvrtého prosince, na něj bude čekat malý zvoneček, kterým přivolá Ježíška.

Netradiční adventní kalendář pro batole

První adventní neděli jsme spolu vyrobili adventní věnec. V květinářství jsme koupili základ na věnec – polystyren obalený jehličím. A k tomu různé drobnosti, které šly do věnce snadno zapíchat: umělá jablíčka, skořici, šišky, sušené houby a žaludy.

Původně jsem měla v plánu, že většinu z toho nasbíráme v lese, ale syn byl celý týden nastydlý, takže jsme se museli spokojit s touhle náhradní variantou. Ale díky tomu, že jsme měli vše už předpřipravené z obchodu, tvoření bylo rychlé a syn se celou dobu zvládl soustředit. A do lesa vyrazíme příští rok.

Montessori Vánoce a výroba adventního věnce

Co plánuji dál?

V příštím článku bych vám ráda dala tipy na jednoduchou výzdobu, kterou můžete dělat i s nejměnšími dětmi. Mám také v plánu letos nazdobit stromeček pouze přírodními věcmi – šiškami, dřevěnými ozdobami, řetězy z pomerančů a pod. O tom všem se dozvíte již za pár dní.

Zajímalo by vás něco o tom, jak slavíme a jak se připravujeme na vánoce? Napište mi do komentářů!

1 Comment

  1. […] Už loni jsem na Fleru koupila adventní kalendář tvořený látkovými pytlíčky. Každý večer do pytlíčku na nadcházející den schovávám nějakou drobnost. Snažím se vyhýbat klasických čokoládovým kalendářům, protože mi přijde, že před Vánoci děti mají sladkého víc než dost i bez kalendáře. Navíc ve většině kalendářů není příliš kvalitní čokoláda. Místo toho jsem na letošek do kalendáře připravila: […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top