Proč se moje dítě vzteká

Proč se díte vzteká

“Proč se moje dítě vzteká?” Přesně takový dotaz jsem dostala o víkendu. Dítě do té doby bylo zlaté, samo si hrálo a maminka o něm skoro nevěděla. Dítěti je kolem dvou let, takže se dostává do tolik obáváného období vzdoru, kdy si začíná uvědomovat samo sebe a své potřeby a snaží se je vymáhat na svém okolí.

V tu dobu si také začíná uvědomovat, že je jiné než dospělí. Zatímco oni si zvládnou obléknout kalhoty, aniž by nad tím přemýšleli, a zvádnou jíst tak, aby zůstali čistí, i když se snaží zkrotit špagety na talíři, dítě nic takového neumí. Chce se zoufale moc podobat svým rodičům, a přitom je tak jiné. To děti vede k frustraci. Obzvlášť pokud ještě neumí pořádně verbálně vyjádřit svá přání.

A právě frustrace z toho, že má přání, která mu rodiče neplní (ať už proto, že mu nerozumí, nebo proto, že některá přání dítěti prostě splnit nemohou nebo nechtějí), a uvědomuje si, jak je jiné, vedou k oněm obáváným záchvatům vzteku, které se začínají objevovat kolem druhého roku života.

Pozitivní zprávou je, že velkému množství vztekání jde předejít! Bude to stát trochu nervů a času, ale určitě to stojí za to. Takže jak na to?

  1. Nechte dítě, ať je co nejvíc samostatné. Pokud se držíte Montessori zásad, nebude to pro vás nejspíš žádnou novinkou. Ale pokud se s touto pedagogikou teprve seznamujete, doporučuji se rozhlédnout po domácnosti a projít si všechny aktivity, které pro dítě děláte (nalijete mu vodu, pověsíte bundu na háček, spláchnete, vyberete svačinu…) a zamyslet se nad tím, jak tyto aktivity postupně zpřístupnit, aby je (nebo alespoň jejich část) mohlo dělat samo.
  2. Nechte si na všechny činnosti víc času, aby vám s nimi dítě mohlo pomáhat. Ani vám nebudu vyprávět, kolikrát jsme se zdrželi třeba jen u dveří, když se syn snažil trefit klíčem do zámku. Ale ta hrdost v jeho očích, když se to konečně povedlo, stála za všechno čekání.
  3. Snažte se dítěti naslouchat, ať ví, že se opravdu snažíte přijít na to, co chce, i když mu třeba pořádně nerozumíte. Sedněte si k němu, ať jste na jeho úrovni. Naslouchejte a snažte se pojmenovávat, co by mohl chtít. Odbouráte tím alespoň část frustrace, kterou by dítě mohlo cítit kvůli tomu, že se ještě neumí přesně vyjádřit.
  4. Když už se vztekat začne, sedněte si k němu a nechte ho vztek prožít. Neokřikujte ho, ani nekárejte. Emoce, ať už ty kladné nebo negativní, patří k životu. A z dlouhodobého hlediska je mnohem zdravější ventilovat je ven, než je v sobě potlačovat.

Máte nějaké tipy, které se vám osvědčily, když začalo mít vaše dítě záchvaty vzteku? A jak reagovat na to, když se dítě vzteká? Budu moc ráda, když se o ně podělíte v komentářích nebo na Instagramu, abychom se všichni naučili něco nového.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top