Co je to Montessori procházka

Asi se všichni shodeme na tom, že pobyt na čerstvém vzduchu je věc, kterou dětem chceme dopřávat co nejvíc. Ale jak to udělat, aby si z toho dítě odneslo co nejvíc? Odpovědí může být takzvaná Montessori procházka.

Montessori procházka

Jaký je rozdíl mezi klasickou a Montessori procházkou?

Dospělí chodí ven z jiných důvodů než děti. Mají většinou nějaký cíl, úkol, který musí splnit. Zajít na nákup, podívat se do muzea, vidět se s kamarádkou. Děti (obzvlášť ty nejmenší) to ale mají jinak. Chtějí být venku jenom pro tu radost z objevování světa okolo. Nemají problém zastavit se hned u vchodových dveří a s maximálním zaujetím sledovat mravence pobíhající na prahu.

Samozřejmě, že ne vždy je možné s dětmi stát na každém rohu, občas opravdu potřebujeme něco zařídit nebo být někde na čas. Ale pokud se rozhodneme jít ven bez jakéhokoli cíle, jen proto, aby děti mohly zkoumat okolní svět, budou určitě nadšené. Právě jste se rozhodli vydat na Montessori procházku 🙂

Jak se na Montessori procházku připravit?

Příprava bude začínat už u vás v hlavě. Nejdůležitějším krokem je smířit se s tím, že dost možná nikam nedojdete. Nebo že strávíte půl hodiny sledováním bagru nebo otvíráním a zavíráním branky.

Montessori procházka by měla být o tom, že dítě necháváte prozkoumávat svět. Všemi smysly. Takže se pravděpodobně umaže, namočí, možná dojde na nějaké odřené koleno. Nedávejte proto dítěti pěkné oblečení, které nechcete, aby si umazalo, abyste ho neustále nemuseli napomínat, co může a nemůže dělat. S bahnem se počítá.

Pokud je chladněji, není od věci vzít pro jistotu i náhradní oblečení. Pokud třeba v půli cesty dítě odmítne jít po svých a bude chtít vézt v kočárku, je lepší, když bude suché, aby nenastydlo.

Pokud si z Montessori procházky chcete udělat aktivitu na delší dobu, přibalte také lehkou svačinu a pití, ať nemusíte jít hned domů.

Kam na Montessori procházku vyrazit?

Kamkoli! Nechte dítě, ať si určí směr. Bude hrdé na to, kolik mu necháváte zodpovědnosti. A pokud už máte vaše bezprostřední okolí dostatečně prochozené, nasedněte na autobus nebo vlak a popojeďte jednu dvě zastávky.

Ideální je prostředí, kde nejezdí moc aut a dítě nemůže nikam spadnout, aby se v prostoru mohlo pohybovat co nejvíc samostatně.

Z procházky si dítě může přinést domů různé drobnosti jako kamínky, lístky nebo větvičky, které pak spolu můžete zkoumat. Můžete určit, jakému stromu listy patří, nebo jaké květiny našlo a kde normálně rostou a kvetou. Množství informací, které budete vyhledávat, záleží na věku dítěte.

K čemu ještě může sloužit Montessori procházka?

Procházky mohou být skvělou příležitostí, při které děti naučíte respektu k přírodě – k tomu, aby po sobě v přírodě nezanechávaly žádné odpadky, a prostředí kolem sebe neničily. Několikrát jsme procházku spojili s tím, že jsem s sebou vzala do lesa pytel na odpadky a rukavice. Sbírali jsme odpadky a pak se bavili o tom, proč se o prostředí staráme a proč ho nechceme znečišťovat.

Pomalu se také blíží doba, kdy můžete začít s dětmi chodit sbírat některé bylinky, například dubovou kůru. To je skvělá příležitost k tomu, abyste děti naučili být v přírodě pozorní a vysvětlili jim, že nám příroda může být velkou pomocnicí a léčitelkou. Všechny tyto drobnosti v dětech podporují lásku k naší planetě a je velká šance, že z nich vyrostou dospělí, kteří se o Zemi budou starat.

Znáte koncept Montessori procházek? Vydáváte se na ně? A pokud ano, jak to vaše děti baví?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top