Naše denní rutina – 16 měsíců

Dostala jsem několik dotazů ohledně toho, jak vypadá naše denní rutina. Synovi je šestnáct měsíců a ideální den, kdy nemáme žádné aktivity nebo povinnosti a přeje počasí, vypadá následovně:

Ráno

7:00 – 8:30

Syn se budí téměř na minutu přesně v sedm hodin. Chvíli spolu ještě lenošíme v posteli, abychom se všichni (hlavně my rodiče, kteří si na brzké vstávání stále ne a ne zvyknout) probrali. Když to syna přestane bavit, zavelí že chce “papu” a s manželem jdou připravovat kaši ke snídani. Já mezitím ustelu, vysprchuji se  a poklidím po bytě.

Když je syn nasnídaný, začínáme chystat snídani pro mě a pro manžela. Během jídla si syn hraje v kuchyni s nádobím nebo ještě snídá něco menšího s námi. Taky vaše děti tak milují jakékoli jídlo, které zrovna jíte?

Pak pijeme kávu. Od narození se syna snažíme naučit, že to je chvilka, kterou s manželem potřebujeme, abychom nabrali síly. Občas to vyjde a vypijeme si ji v klidu. Občas ji dopíjím někdy odpoledne.

8:30 – 10:00

Po jídle jdeme vyprovodit manžela na metro a pak zůstáváme venku. Nechávám syna, ať si sám určuje, co chce dělat. Nejvíc ho momentálně baví sledování aut a lidí a přenášení kamínků.  Dopolední vycházku zakončujeme nákupem potravin, které budeme potřebovat na oběd.

10:00 – 12:30

Po návratu domů syn dostane ke svému malému jídelnímu stolku svačinu, většinou je to nějaké ovoce, a já pomalu začnu chystat oběd. 

Do dvanácti si syn většinou hraje sám buď v kuchyni, když vařím, nebo v jeho pokoji. Do hraní se snažím co nejmíň zasahovat. Jen sem tam kouknu, co ho zrovna baví, abych věděla, jaké hračky mu připravit při příští výměně.

Obědváme spolu u dospělého stolu a po jídle jde syn spát. Momentálně, v 16 měsících, má přes den už jen jeden spánek. Ten trvá mezi hodinou a půl až dvěma hodinami.

12:30 – 14:30

Spánek.

Odpoledne

14:30 – 15:30

Syn se rozkoukává hraje si v pokoji. Pak si spolu prohlížíme knížky nebo třeba hrajeme se zvířátky. 

Mezi třetí a půl čtvrtou dostává odpolední svačinu. Ta je asi nejrozmanitější ze všech jídel. Někdy má jogurt, někdy chleba s lučinou, občas peču ovocný koláč. Někdy dostane zbytek nedojedeného oběda. 

15:30 – 17:30

Většinou mám nějaké zařizování, takže jedeme do města. Ve zbytku času jsme pak venku, když ještě počasí dovolí, nebo doma a zase si syn hraje. Touhle dobou často dochází na různé tvůrčí aktivity, jako je kreslení nebo lepení samolepek, protože syn už si vyhrál s hračkami, co má běžně k dispozici, a začíná se nudit.
Já si buď hraju s ním, nebo chystám večeři.

Večer

17:30 – 18:30

V šest hodin přichází manžel z práce a usedáme k večeři. Syn má nejčastěji jogurt a jí s námi u stolu. 
Po jídle si ještě chvilku hraje a pak ho pomalu začináme chystat na spánek.

18:30 – 20:00

Kolem půl sedmé začneme poklízet synův pokoj. Snažím se, aby mi pomáhal, ale zatím je to spíš ojedinělé. Spíš si tou dobou ještě dál hraje a kramaří, co jsem uklidila.

Když je sklizeno, jde syn do vany. Tam vydrží kolem dvaceti minut. Hraje si s přelévacími kalíšky a myje se. Je naučený, že když chce ven, stoupne si k okraji vany a ukazuje na ručník.

V posteli čistíme zuby, což je docela boj. Pak ho převléknu do pyžama, pokud je třeba, nakrémuji ho. Poté zhasneme a ležíme spolu, dokud neusne. Ve většině případů usíná do tři čtvrtě na osm.

Jak jsem již psala, tahle rutina u nás běží, když nemáme žádné návštěvy nebo kroužky. Ne vždy se to povede přesně takhle, ale je to ideál, který když proběhne, jsme syn i já nejspokojenější.

Máte s vašimi dětmi rutinu? Jak vám vyhovuje? Budu moc ráda, když mi napíšete do komentářů!

1 Comment

  1. […] Chci, aby i můj syn měl podobné zážitky, a proto se s ním snažím, abychom se alespoň párkrát v týdnu věnovali nějaké tvůrčí […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top