Kreativní činnosti pro 1 – 1,5 roku

kreativní činosti

Jedny z mých nejmilejších vzpomínek na moje dětství jsou ty, kdy se ségrou a mamkou něco tvoříme. Stříháme, lepíme, malujeme, šijeme, trháme… Chci, aby i můj syn měl podobné zážitky, a proto se s ním snažím, abychom se alespoň párkrát v týdnu věnovali nějaké tvůrčí činnosti.

V takhle útlém věku jsou možnosti, co dělat, dost omezené z toho důvodu, že ne všechno malé dítě zvládne a další část aktivit ještě není bezpečná. I tak je ale spousta činností, pomocí kterých lásku ke tvoření můžete začít probouzet ještě před osmnáctým měsícem věku. Kromě toho u dítěte rozvíjíte jemnou motoriku, představivost a trpělivost. A dítě se setkává s novými materiály, u nichž může zkoumat, jak reagují. Je to i skvělá příležitost, jak nastavit pro dítě hranice – například, že se tvoří jen u stolu, že po skončení se všechny věci uklidí zpátky na místo nebo že při kreslení vodovkami se nosí zástěrka.

Nečekejte, že vaše dítě hned začne malovat obrázky a že u aktivity vydrží. V tomhle věku je to spíš právě o seznámení se s materiály a testování, co všechno s nimi jde a co nejde. 

kreativní činnosti

Ale pojďme se vrhnout na to, co jsme zatím se synem otestovali.

  1. Samolepky
    Aby se s nimi dítěti dobře pracovalo, odstraňte okraje samolepek, kvůli kterým se hůř odlepují z papíru. Můžete mu také pomoci tím, že mu vždycky kousek samolepky odlepíte. Lepit můžete na například na bílé a barevné papíry. Až si to osvojí, můžete zkusit různě tvarované povrchy. Nebo můžete zkoušet samolepky zase sloupnout. Děti také milují, když samolepky můžou lepit na sebe nebo na vás. Pro nejmenší jsou dobré plastické samolepky, protože se líp chytají. Hlídejte, aby dítě samolepku nespolklo!

  2. Pastelky a voskovky
    Ideálně volte takové pastelky a voskovky, které jsou určené přímo pro nejmenší. Díky jejich speciálnímu tvarování je dítě začne správně držet a později třeba ve škole nebude mít problém s tím, že by se muselo učit jiný úchop tužky nebo pera.

    V tomto věku nejde o to, že by dítě něco kreslilo. Spíš zkoumá, jak materiály reagují na pohyb a tlak ruky. Často děti udělají pár čar, odběhnou a po chvíli se ke kreslení zase vrátí. 
  3. Vodovky
    Ze začátku bude dítě fascinováno jen tím, že míchá štětcem v nádobě s vodou. Pak ho nejspíš zaujme, že může vodu pomocí štětce přenášet na papír nebo na vodovky. A nějakou dobu nejspíš potrvá, než objeví, jak pořádně namočit štětec v barvě, aby pak mohl malovat na papír.

    Ideální je pokusit se sehnat vodovky s co nejméně barvami, aby dítě vidělo, jak se barvy míchají a z primárních vznikají nové odstíny.
  4. Plastelína
    Univerzální hračka snad pro každý věk. Dá se trhat, mačkat, vykrajovat. Můžete do ní zapichovat špejle. Až dítě začne víc při hře zapojovat fantazii, můžete z ní vytvářet jídlo nebo třeba košíky pro zvířátka.

    Jako u všeho platí, že v méně možnostech se malé děti lépe orientují. Nekupujte proto zbytečně žádné velké sady modelín. Stačí tři až pět barev. Zbytek si doplní dětská fantazie.
kreativní činnosti

Co se zatím moc neosvědčilo?

Razítka! Myslela jsem si, že otisknout razítko na polštářku a pak na papír už je dost jednoduché. Syna ale zatím víc zajímalo to, jestli se dá gumová část razítka ukousnout. A jestli se nechá olíznout a pořádně pomačkat polštářek s barvou.

Jakým tvořivým činnostem se s dětmi věnujete vy?

1 Comment

  1. […] Modelína a kinetický písek. […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top