Montessori na zahradě: 6 tipů, co podnikat s batoletem

montessori na zahradě

Vypadá to, že zahrada je momentálně jediné místo, kam se se synem v následujících týdnech podívám. Začala jsem proto přemýšlet, co všechno by se tam dalo dělat s dítkem, kterému ještě nebyly ani dva roky. Třeba Vás tímhle výčtem také inspiruji. A pokud máte nějaké další nápady, podělte se s nimi do komentářů, ať si je můžeme přečíst všichni.

  1. Hledat, kde začínají růst lístky. Syn to miluje. Běhá po zahradě a hledá, jaké stromy a keře už se začínají zelenat. Vždycky pak nadšeně zavolá: “Tadýýý” a musíme to pečlivě prozkoumat. K tomu můžete přidat jednoduchý výklad o tom, že stromům na jaře rostou listy a proč. Pěstujete tak v dětech zvídavost a lásku k přírodě.
  2. Natrhat květiny do vázy. Už vykoukly sněženky a začínají se pomalu probírat k životu sedmikrásky a další květiny. Nechte dítě několik květin natrhat. Pak je spolu odneste domů. Připravte malou vázu, do které bude moct ze džbánku nalít trochu vody a pak naskládat kytičky. Vyberte spolu místo, kde budou vypadat nejlíp, a pak spolu obdivujte, jak jsou krásné. Dítě se tím učí samostatnosti, opět lásce k přírodě a ocenit krásu a estetično.
  3. Sbírat kamínky nebo šišky. Vy i dítě nebo společně si vezměte kyblík a sbírejte, dokud nebude kyblík plný.
  4. Přesazování pokojovek. Na jaře byste svoje pokojové rostliny přesazovali tak jako tak. Vezměte je ven na čerstvý vzduch a nechce dítě pomáhat. Ať si zaboří ruce do hlíny, dá ji do květináčů. Hlínu pak může trochu udusat. A menší rostliny ať zase opatrně přenese domů, kde je může i zalít.
  5. Zalévání záhonů, trávy, kytiček. S vodou si děti vydrží hrát hodiny a hodiny. 
  6. Vytisknout karty kytek a hledat. Obejděte, co vám roste na zahradě za květiny. Nafoťte je mobilem, vytiskněte je a zalaminujte. (Už jste četli o kreativních způsobech, jak použít laminovačku?) A pak se vydejte na zahradu a kytky spolu hledejte.

Co dalšího s dětmi děláte na zahradě? Budu moc ráda, když napíšete do komentářů, ať se můžeme všichni inspirovat.

Pro další tipy mě můžete sledovat na Instagramu @nasemontessori.

2 Comments

  1. […] je venku hezké počasí, snažíme se být co nejvíc někde v přírodě. Lesy, parky, botanické zahrady, […]

    Odpovědět
  2. […] aktivit nebo ne), které se nechají dělat i v době, kdy jsou všechny podniky zavřené, a počasí se pomalu zhoršuje. Věřím, že by to mohlo být inspirací i pro ostatní, kteří řeší, jak […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top