#rouskyvsem: Jak zabavit batole při šití roušek

Máte doma látky i šicí stroj a chcete přiložit ruku k dílu, abychom se co nejrychleji dostali z téhle prekérní situace? Ale zároveň doma máte neposedné batole, které se neustále dožaduje vaší pozornosti? Pak přesně vím, v jaké situaci se nacházíte. A ráda bych se s vámi podělila o tipy a triky, co můžete dělat, abyste alespoň pár roušek ušili a nezbláznili se z toho.

jak zabavit batole

Takže jak to funguje u nás?

Když stříhám jednotlivé části roušky, nechávám syna. aby látku přejížděl vypnutou (!) žehličkou nebo aby vystřižné kusy nosil na gauč, stůl nebo kamkoli jinam, kde ho to alespoň na chvilku zabaví.

Nechci, aby běhal po pokoji, když šiju. Není sice moc pravděpodobné, že by šlápl na pedál šicího stroje a já ještě zrovna měla prsty pod jehlou. Ale vyhlídka prošitého prstu je pro mě tak nepříjemná, že to nehodlám riskovat. Při šití proto syn vždycky sedí připoutaný ve vysoké židličce.

Tu mám postavenou u stolu, kde šiju, aby viděl, co vytvářím. Přitom si s ním povídám nebo mu zpívám. Když začne projevovat první známky toho, že se nudí (ale ne dříve, zábava se musí šetřit!), přinesu mu na prohlížení knížky. Občas nakouknu, na co zrovna ukazuje, a nějak to okomentuji, aby viděl, že i když dělám něco jiného, stále mu věnuji pozornosti.

Když začnou knížky nudit, přijde čas na prozkoumávání součástek šicího stroje. Mám tu různé patky a věci, které ani nevím, k čemu slouží. Ale nechají se posouvat a otáčet. A syna to baví, což je nejdůležitější.

A když už jde do tuhého a zábava dochází, vytáhnu jídlo. Sušené maliny, rozinky. Cokoli drobného, co zabere víc času, než se sní.

Jak zabavit batole, když už nevydrží sedět?

Když už syn začne chtít běhat po místnosti, z židličky ho propustím a začnu se mu naplno věnovat. Vzhledem k tomu, že je po pokoji roztaháno spousta látek, říká si to o to, abychomje využili k ne úplně obvyklé zábavě.

Co děláme?

  1. Stříháme nůžkami. Syn (21 měsíců) už je docela šikovný, takže se nebojím půjčit mu pod dohledem nůžky. Stříhá jimi odstřižky látek, které mu pomáhám držet. A nadšeně běhá vyhazovat malé kousky do koše.
  2. Stavíme stan z látek. Vezměte tři až čtyři židle a velkou látku (nebo deku nebo povlečení). Přehoďte je přes židle a udělejte z nich pro dítě schovku. To si tam může nanosit hračky nebo ovčí kožešinu a schovávat se tam. Děti to milují.
  3. Foukáme s látkou. Syn si tuhle aktivitu oblíbil už jako malé miminko, když jsme chodili na pohybový kroužek. Na konci se roztáhla velká hedvábná plachta. Děti se pod ní schovaly a rodiče s ní hýbali nahoru a dolů, díky čemuž se rozproudil vzduch a vypadalo to, jako by foukal vítr. Pokud jste doma sami, jeden kus látky přivažte k židli. Bude to fungovat úplně stejně.
  4. Jezdíme na látce. Nechte dítě na látku sednout a jako na sáňkách s ním opatrně jezděte po bytě.
  5. Cvičíme nasazování a sundavání roušky. Ještě před pár týdny jsem to neuměla ani já sama, ale časy se mění. A když už se oteplilo natolik, že není třeba učit nasazovat rukavice, roušky se samy nabízejí.
  6. Dáváme roušky hračkám. To je zábava, kterou si syn sám vymyslel. Vezme si rozečité roušky, zabalí do nich hračky a pak s nimi chodí po obýváku na vycházku.

Máte nějaké další nápady, jak zabavit batole při šití roušek? Napište do komentářů, ať se všichni inspirujeme.

A pro víc tipů budu ráda, když mně budete sledovat na Instagramu.

1 Comment

  1. […] jsem se synem poprvé od vyhlášení nouzového stavu na nákup (jindy jsem chodila jen já nebo manžel). Ušila jsem mu roušku, ve které měl […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top