Montessori hračky – jak je vybírat

Zajímá vás, jak vybrat hračky podle Montessori principů? Pak je tento článek pro vás. Nejdříve se zaměříme na to, jakému druhu hraček se Montessori přístup snaží vyhýbat. A potom se podíváme na to, jaké Montessori hračky jsou pro vaše děti naopak vhodné.

Jakým hračkám se vyhýbat?

1. Plastovým.
Pokud chcete vybírat hračky podle Montessori principů, co nejvíc omezte plastové věci. Je to z toho důvodu, že dítě z nich nezíská tolik senzorických vjemů jako z hraček z přírodních materiálů. Plast je pořád stejný a stejně těžký.

Naopak hračky z přírodních materiálů jsou rozmanité. Dřevo na sobě má různý vzor. Něco váží. Dělá rozmanité zvuky, když se jím bouchne o něco jiného.

2. To, co hraje a bliká
Děti takové hračky přehnaně stimulují. A vyrušují je ze soustředěné činnosti.

3. Hračky s jedním účelem
To jsou hračky, které jde využít jen k jedné věci. Například stavebnice, ze kterých jde postavit jen konkrétní věc podle předlohy, omalovánky, které jsou vymalovat jen “správně” apod.

Takže co jsou naopak dobré Montessori hračky?

Předchozím výčtem jsme vyloučili velké množství běžně vyráběných hraček. Logicky vás tedy musí zajímat, co je naopak pro děti vhodné, že?

Jedná se o věci z přírodních materiálů, které v sobě nemají elektroniku. A slouží k více různým účelům. První dvě podmínky nejspíš není tak těžké si představit. Ale horší to může být s tou víceúčelovostí. Pojďme si tedy blíže vysvětlit, o co se jedná.

montessori hračky

Víceúčelové Montessori hračky

Hračky s jedním účelem nedovolují jiné využití než to, pro které byly vyrobené. Dobrým příkladem jsou puzzle. Musíte je složit jediným, správným způsobem. Nedovolují žádnou kreativitu.

Oproto tomu třeba dřevěné kostky můžou být použity ke spoustě her. Dítě z nich může stavět ohrady pro zvířata, dráhy pro autíčka, představovat si, že je to jídlo atd. Díky tomu, že mu nikdo nenadiktoval, jak hračku používat, rozvíjí se jeho představivost. Musí kreativně řešit problémy. Rozvíjí komunikaci, když se snaží vysvětlit, co zrovna hračka představuje.

Takové hračky také s dítětem rostou, protože jak se dítě vyvíjí, napadají ho nové způsoby, jak si s nimi hrát. V půl roce může dítě na kostkách trénovat úchop. V roce z nich může stavět věž. Ve dvou letech je může používat jako zboží v obchodě…

Pojďme se podívat na víceúčelové hračky, které s dětmi porostou a poskytnou jim mnoho hodin kreativní zábavy.

  1. Dřevěné kostky.
  2. Lego a Duplo. Vyhněte se ale těm stavebnicím, které mohou být postaveny jen jedním způsobem. Děti brzy omrzí a nijak nerozvíjí jejich představivost.
  3. Plyšáci (reálně vypadající) a modely zvířat. Dítě se o ně může starat a nacvičovat si běžné denní úkony. Díky tomu si rozvíjí empatii a zažívá si činnosti každodenního života.
  4. Kostýmy. Aby byly víceúčelové, nekupujte šaty z Ledového království nebo hasičský úbor. Místo toho zajděte do second handu a nakupte různé klobouky a čepice, trika, pásky, šály. A nechte dítě, ať si samo vymyslí, co který kus oblečení znamená.
  5. Krabice různých velikostí.
  6. Modelína a kinetický písek.
  7. Kuchyňka, obchod, doktorský kufřík apod. Na první pohled to může vypadat, že hračky z této kategorie slouží k jednomu účelu. Ale dítě si v nich může přehrávat obrovské množství scénářů na základě toho, nad čím zrovna přemýšlí nebo na co má náladu. Hra ho nevede k tomu, co má dělat.
  8. Domečky pro panenky, stáj, statek. 

S jakými hračkami si vaše děti nejvíc vyhrají?

montessori hračky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top