Jak na Montessori s miminkem (0 – 3 měsíce)

montessori s miminkemNedávno mi ve schránce přistál email od jedné milé čtenářky, která se ptala na to, jak dělat Montessori s dvou měsíčním miminkem. Věřím, že podobnou otázku si klade plno nových rodičů, a proto jsem se rozhodla sepsat tento článek, abych vám dala tipy, jak na Montessori s miminkem.

Ve článku se zaměříme na několik oblastí, v nichž můžete Motessori praktikovat hned po narození. Jedná se o:

  • respektující přístup a používání bohatého jazyka,
  • připravené prostředí,
  • matrace a zrcadlo,
  • kontrastní obrázky,
  • pohyblivé mobily,
  • čtení knížek,
  • pobyt venku.

Pojďme se na ně nyní podívat podrobněji.

Respektující přístup a používání bohatého jazyku

Povídejte si s miminkem od narození. Používejte bohatý jazyk a klidný tón. Dítě to uklidňuje, upevňujete si tak vzájemný vztah a přispíváte k jeho touze začít se učit komunikovat. Vyhněte se používání zdrobnělin, pro miminko nemají žádný přínos a jsou těžší na vyslovování, takže se mu v budoucnu může obtížněji učit mluvit.

Informujte miminko o tom, co se bude dít. “Teď tě začnu oblékat.” “Za chvilku pojedeme k babičce.” atd.

Když s miminkem manipulujete, dělejte to jemně a s respektem. Nechte si na činnosti víc času, aby miminko mohlo vstřebat všechny vjemy.

Připravené prostředí

Domácnost by měla být zorganizovaná tak, aby dítě chtělo prozkoumávat svět kolem sebe. Prostředí zároveň musí být bezpečné, aby tak mohlo činit bez přehnaného dozoru. Zajistěte všechny elektrické zásuvky, ostré rohy, vyndejte ze spodních šuplíků a polic nebezpečné věci a uložte je tak, aby na ně miminko nedosáhlo. Miminko teď sice jen leží, ale než se nadějete, jeho nenechavé ručičky budou všude.

Pomůže, když se na svoji domácnost podíváte z perspektivy miminka – lehněte si na zem a zkoumejte, co všechno miminko uvidí. Je to pro něj bezpečné a dobře zorganizované?

Prostředí, ve kterém miminko bude trávit nejvíc času by mělo působit uklidňujícím dojmem. Montessori doporučuje používání světlých, tlumených barev. Čím mladší miminko, tím méně by kolem sebe mělo mít podnětů, aby se nezahltilo.

Matrace a zrdcadlo

V klasickém Montessori pokojíčku najdete matraci nebo velice nízkou postel, do které by si dítě mělo být schopné samo vlézt již od prvních měsíců. My ji v prvních měsících nepoužívali na spaní, protože jsem chtěla používat monitor dechu, ale měla jsem ji v synově dětském koutku (jak se postupně měnil synův dětský pokoj od miminka až pro předškoláka si můžete přečíst v příručce Montessori domácnost spolu se spoustou praktických tipů, jak vaši domácnost připravit podle Montessori pedagogiky tak, aby se v ní žilo dobře vám i vašim dětem).

Vedle matrace jsem na zeď připevnila k zemi zrcadlo, aby v něm mohl prohlížet sebe i okoloí. Zpočátku jsem byla k tomuhle nápadu poměrně nedůvěřivá, ale překvapilo mě, jak dlouho se u zrcadla zabavil.

Pokud se vám do matrace nechce investovat, můžete pro miminko na ležení koupit ovčí kůži. Je z přírodního materiálu, výborně reguluje teplo a je příjemná na dotyk.

Kontrastní obrázky

Malá miminka ještě nemají vyvinutý zrak tak dobře, aby byla schopná rozlišovat barvy. Proto se nejlépe zabaví pozorováním kontrastních obrázků. Ty můžete buď koupit, nebo prohledat internet a vytisknout nějaké, které vás zaujmou. A pak je můžete umístit tak, aby na ně miminko vidělo. Opřete je o zeď nebo rám zrcadla, aby si je mohlo prohlížet, když bude pást koníky.

Když pojedete autem, můžete je připevnit na sedačku. A pokud máte pohyblivé mobily (viz dále), můžete je zavěsit na ně.

Aby obrázky odpovídaly Montessori pedagogice, měly by být reálné – hledejte tedy obrázky zvířat a předmětů. Vyhněte se drakům, létajícím autům apod.

Pohyblivé mobily

Pohyblivé mobily jsou navrženy speciálně tak, aby odpovídalo vývoji miminka a používají se v prvních týdnech po narození. Většina jich jde velice snadno vyrobit. Jedná se o následující:

  1. Munari – černobílý kontrastní mobil, který se používá od narození přibližně do šesti týdnů. Délka používání záleží na tom, jak dlouho bude miminko zajímat.
  2. Oktahedron – seznamuje miminko se třemi základními barvami – modrou, červenou a žlutou. Předměty na mobilu jsou také prostorové, aby dítě začalo vnímat prostor.
  3. Gobi – začíná miminka zajímat kolem desátého týdne a skládá se z kuliček, které jsou zavěšené v různé výšce a mají různé odstíny jedné barvy.
  4. Tanečník – jde o závěsný mobil z lesklého papíru, který má připomínat tanečníky v pohybu.

Čtení knížek

Nikdy není brzy začít miminku nahlas číst. Podporuje to rozvoj řeči a vývoj mozku, na děti to působí uklidňujícím dojmem a pokud chcete z dítěte vychovat aktivního čtenáře, můžete už teď udělat první krůček.

Aby knihy odpovídaly Montessori pedagogice, hledejte reálné příběhy. Pokud se vám povede sehnat knížku s černobílými obrázky, zaujmete miminko ještě více.

Pobyt venku

Příroda poskytuje spoustu vjemů a možností, jak se učit – pozorování světla a stínů, naslouchání zvůkům přírody, možnost cítit závan větru na obličeji, rozmanité vůně…

Procházky s kočárkem jsou skvělou relaxací nejen pro miminko, ale i pro unavené rodiče. V teplejších měsících vezměte deku do parku nebo na zahradu a nechte miminko, ať zkoumá trávu a hlínu nebo jen pozoruje, jak se hýbe listí v korunách stromů.

Jaké jsou vaše tipy?

Máte nějaké další osvědčené tipy, jak na Montessori s miminkem? Budu moc ráda, když mi napíšete do komentářů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top