Jak zabavit děti – tvorba malých světů a rozvoj fantazie

Když jsem hledala, jak zabavit děti nejrůznějšími dinousauřími aktivitami, narazila jsem na úžasný koncept her, který jsem do té doby neznala. Ale jakmile jsem si o něm zjistila více informací, uvědomila jsem si, že syn (je mu momentálně tři a půl roku) si takhle hraje už několik měsíců. A teď, když vím, o co jde, můžu mu víc pomáhat, aby svou hru mohl dále rozvíjet. Určitě se teď ptáte, o co se jedná? Jedná se o takzvané malé světy, jejich vytváření a přehrávání si v nich nejrůznějších scénářů.

Co je vytváření malých světů?

Jde o to, že dítě si vytvoří (nebo vy ytvoříte pro něj) jednoduchý, malý model nějakého prostředí. Běžnější je anglický výraz “small world play”. V tomto malém světe si pak dítě může přehrávat scénáře ze života nebo použít fantazii a přehrávat scenáře vymyšlené.

Na vytvoření malého světa nepotřebujete (pokud samozřejmě neudete chtít) kupovat žádné speciální hračky nebo pomůcky. Výborně si vystačíte s nejrůznějšími předměty, které již máte doma nebo je nasbíráte při vycházce s dítětem.

Malé světy jsou většinou nějak tématicky zaměřené – my jsme například začínali vytvořením dinouřího světa. Ale může to být cokoli – pláž, staveniště, les, obchod, tropický ostrov… Aby se dítě ve scénáři déle zabavilo, je dobré přizpůsobit tématiku tomu, co ho právě zajímá.

Malé světy v sobě často obsahují nějaký senzorický prvek, který hru ozvláštňuje a rozvíjí dětské smysly. Můžete například přidat malou nádobu s vodou, která bude sloužit jako bazén nebo hluboký oceán. Skvělý je písek, rýže, kůra ze stromů. Zkrátka cokoli, díky čemu dítě zapojí do hry více smyslů.

Jaké jsou přínosy tohoto typu hraní?

Kromě toho, že vytvoříte nový způsob, jak zabavit děti, aniž byste museli nakupovat nové hračky, přináší přehrávání scénářů spoustu benefitů. Jedná se o následující:

  1. Emoční rozvoj – Díky tomu, že si dítě může v bezpečném prostředí, které má plně pod kontrolou, přehrávat různé skutečné zážitky i vymyšlené scénáře, může prožívat rozmanité emoce a naučí se je lépe zpracovávat.
  2. Řešení problémů a zvýšení sebevědomí – Dítě se samo rozhoduje, jak z jednotlivých částí malý svět postaví. Díky tomu je postaveno před řešení celé řady problémů (jak na sobě udržet dva kamínky, aby nespadly, kam umístit jezírko s vodou, budo víčka sloužit jako misky na krmení nebo židle na sezení…) a tím, jak je úspěšně řeší a vytváří něco, co je v jeho očích úžasné, si zvyšuje sebevědomí.
  3. Rozšiřování slovní zásoby – Děti při hře aktivně používají a rozšiřují slovní zásobu o odbornější slova, která v běžné denní rutinně nepoužívají.
  4. Lepší pochopení světa – Protože si dítě přehrává různé scénáře, získává větší pochopení toho, jak svět funguje, a učí se, jak na situace může v budoucnu reagovat.

Jak a kdy dítěti malé světy představit?

Kdy si dítě zvládne hrát podle scénářů, je jako u všeho silně individuální. Když je dětem kolem dvou a půl roku, začínají si rozvíjet představivost a vyprávět své vlastní, i když zatím jen velmi jednoduché, příběhy. Že je dítě na hru připraveno, poznáte tak, že si u věcí začne představovat, že mají jiný význam – například že hrneček je hora na lezení.

Podívejme se nyní na tři kroky, jak malý svět připravit tak, aby děti zabavil:

  1. Určete téma, jaké malý svět bude mít. Jak už jsem zmínila výše, je vhodné, aby odpovídalo tomu, co dítě zrovna zajímá, protože ho pak zabaví na delší dobu.
  2. Připravte prvky, které malý svět budou tvořit. Porozhlédněte se v kuchyni, na zahradě, v krabici s hračkami a posbírejte vše, co by se pro hru mohlo hodit (modely zvířat, panáčci, umělá tráva, silnice a koleje, dopravní prostředky, skleněné kamínky, modely stromků, kousky dřeva, mušle, kostky, větvičky, párátka, nastříhané papíry, kusy látek…). Do přípravy zapojte i děti, budete překvapení, s jakými nápady přijdou. Dále budete potřebovat tác nebo krabici, ve které malý svět vytvoříte.
  3. Připravte scénu. Čím mladší dítě, tím méně prvků by scéna měla obsahovat, aby se dítě nezahltilo velkým množstvím vjemů a o hru neztratilo zájem. Nechte dítě, ať samo rozhodne, kam jaký prvek umístí.

Jak zabavit děti pomocí malých světůJak zabavit děti pomocí malých světů?

Vše je připraveno, je čas pustit se do hry! Pokud dítě neví, jak prostředí používat, můžete mu pomoci tím, že si ze začátku budete hrát s ním. Pokud jste například udělali scénu připomínající staveniště, můžete hrát za bagr a nabírat písek, parkovat s bagrem, jen s ním natankovat apod. Dítě se dříve nebo později připojí.

Čím bude dítě starší, tím bude samo víc a víc schopné přicházet s nejrůznějšími scénáři hry. Postupně nebudou tak doslovné, ale bude přemýšlet i nad různými abstraktními koncepty.

Postupně se také bude prodlužovat doma, kdy bude schopné se ponořit do hry samo bez vaší pomoci.

Jak hraní udržet v čistotě?

Pokud se do prostředí rozhodnete zapojit různé senzorické prvky jako je voda nebo písek, nejspíš dojde k tomu, že se nějaké voda rozleje a písek rozpsype. Aby byl úklid po hře co nejjednodušší, osvědčilo se mi rozložit pod tác, na kterém je malý svět připravený, piknikovou deku. Po hře ji mohu snadno vyklepat. A protože má nepropustnou spodní vrstvu, nenavlhne podlaha nebo koberec.

Důležité je taky s dítětem stanovit si nějaká pravidla, aby vědělo, že s pískem (nebo jakýmkoli jiným sypkým materiálem) nemá házet, protože jinak hra okamžitě končí.

Není to proti Montessori?

Není 🙂 Pokud se budete při tvorbě držet reálných prostředí a nezapojíte fantaskní věci jako víly a létající koberce, je tvorba malých světů plně v souladu s Montessori pedagogikou.

Závěrem

Tvorba malých světů je nevyčerpatelným zdrojem toho, jak zabavit děti v téměř každém věku. Prostředí mohou být tak jednoduchá nebo komplikovaná, jak si sami budete přát. Při výběru pomůcek můžete použít to, co už máte doma, nebo naopak nakoupit cokoli, co se vám bude chtít. Je to prostě geniální!

Pokud potřebujete trochu inspirace, můžete se podívat na tuhle skvělou nástěnku na Pinterestu. Jak jste asi odhadli, jsem z tohoto stylu hry nadšená, takže můžete očekávat, že spousta konkrétních malých světů se objeví na mém Instagramu.

Znáte tento typ hry pro děti? Baví je? Budu moc ráda, když mi napíšete vaše zkušenosti do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top